Wat is MBSR?
MBSR staat voor Mindfulness-Based Stress Reduction, een wetenschappelijk onderbouwd programma ontwikkeld door Jon Kabat-Zinn in 1979. Jon Kabat-Zinn, een Amerikaans moleculair bioloog en pionier op het gebied van mindfulness, combineerde westerse wetenschap met oosterse meditatietechnieken. Hij creëerde een praktisch en toegankelijk programma dat mensen helpt om stress te verminderen en beter om te gaan met de uitdagingen van het dagelijks leven.
Wat kun je bereiken met MBSR?
Het MBSR-programma leert je om met meer aandacht en bewustzijn in het moment te leven. Hierdoor kun je:
- Stress verminderen: Door bewuster om te gaan met gedachten en emoties.
- Beter omgaan met pijn en ongemak: Zowel fysiek als mentaal.
- Meer innerlijke rust ervaren: Door los te laten wat je niet kunt controleren.
- Betere focus en concentratie ontwikkelen: Ideaal in een wereld vol afleidingen.
- Een groter gevoel van welzijn creëren: Door meer in contact te zijn met jezelf en je omgeving.
Hoe werkt het MBSR-programma?
Het programma bestaat uit een combinatie van meditatie, lichaamsgerichte en praktische opdrachten. Gedurende 8 weken leer je vaardigheden die je kunt toepassen in je dagelijks leven. Het doel is niet om problemen direct op te lossen, maar om er anders mee om te gaan.
MBSR wordt wereldwijd toegepast en is bewezen effectief bij stress, angst, depressie en chronische pijn. Het programma is geschikt voor iedereen die meer balans wil vinden in het leven, ongeacht leeftijd of achtergrond.
MBCL Mindfulness Compassionate Living
Met deze training versterk je de kwaliteiten van het hart en leer je:
- een mildere en vriendelijker houding naar jezelf aan te nemen, juist op momenten dat je dat goed kunt gebruiken;
- inzicht te verkrijgen in elementen uit de westerse en boeddhistische psychologie die betrekking hebben op de beoefening van compassie;
- behulpzame vaardigheden te ontwikkelen in contact met ongemak, pijn of stress;
- praktische oefeningen voor het dagelijks leven.
De manier van werken heeft veel overeenkomsten met de mindfulnesstraining MBSR.
De compassietraining bestaat ook uit 8 sessies van 2 tot 2,5 uur.
Wat kun je verwachten bij een groepstraining?
We gaan meditatie oefeningen doen en de ervaringen bespreken. Let wel, het is geen praatgroep, ieder werkt met zijn eigen proces, daarbij gesteund door het delen van ervaringen in de groep.
Er zijn ook verschillen met de MBSR. Daar waar in de MBSR het ‘zijn met’ centraal staat, staat in de compassietraining het ‘werken met’ centraal.
Bijv. door het verdiepen van de zintuigen ga je anders kijken, voelen, horen, zien en met compassie naar de wereld om je heen kijken. Dit werkt in alles door, zowel privé als op je werk. Je leert andere, betere keuzes te maken doordat je anders leert kijken en voelen wat uiteindelijk je algehele gezondheid bevorderd.
Wat leer je in een compassietraining?
Als je net begint met het ontwikkelen van bewustzijn (mindfulness) dan wordt je je vaak als eerste bewust van hoe moeilijk het is om bewust te zijn. Je gaat je realiseren hoe vaak je er niet bij bent met je aandacht. Zo is de eerste leerervaring in de compassietraining vaak een opmerken van hoe moeilijk het is om vriendelijk met jezelf en anderen om te gaan. Je wordt je bewust van ingesleten patronen, bijvoorbeeld de neiging negatief over jezelf te denken. In de compassietraining krijg je o.a. uitleg over de werking van het menselijk brein. Zo wordt duidelijk dat veel beperkingen waar je tegenaan loopt niet specifiek jouw patronen zijn, maar algemeen menselijk zijn.
In de compassietraining leer je de invloed van oude, diep in je hersenen gewortelde, patronen op je gedrag van alledag te herkennen en leer je deze in balans te brengen.
NOTE; Deze training kan je ook individueel volgen, dan meer afgestemd op jouw behoefte!